Blog

3 tip til dig, der skal have udviklet en app

Kom godt i gang med dit projekt

  • iOS
  • Android
  • Native apps
  • Cross platform apps

28.04.2020

Sune Hagen Nielsen

Går du rundt med tanker om at få udviklet en app? Så kan du med god grund læse resten af denne artikel.

På baggrund af alt, hvad jeg har oplevet inden for app udvikling de seneste 12 år, giver jeg dig her mine tre bedste råd, du bør overveje for at komme godt fra start.

Har du overhovedet brug for en app?

Et væsentligt spørgsmål, du bør stille dig selv. Men også et spørgsmål, Apple og Google vil stille, inden de lukker din app ind i deres butikker.

Der er nogle regler om, hvad apps kan og må gøre. Nogle af dem bunder i sikkerhed og privatliv, hvor andre handler om at sikre indholdet i butikkerne er høj kvalitet.

Især Apple er meget kræsne med, hvad de tillader. Hvis appen ikke indeholder nyttig funktionalitet for deres brugere, men lige såvel kunne være lavet som en simpel responsiv hjemmeside, så vil de ikke have den i App Store. De vil eksempelvis ikke godkende en app, som blot er et varekatalog. Her vil de bede om at få tilføjet noget funktionalitet, der retfærdiggør, at brugeren skal installere det som en app.

Native eller cross platform?

Med meget få undtagelser, vil en app skulle udgives til både iOS og Android for at ramme hele markedet. Under motorhjelmen er iOS og Android to meget forskellige platforme. Det kræver derfor, at der udvikles to apps i hvert sit programmeringssprog. Disse apps kaldes Native apps.

Det kan virke frustrerende at være nødt til at få udviklet den samme app to gange. Og mange bliver derfor begejstrede over at høre om cross platform apps, hvor den samme app kan benyttes til begge platforme.

Her er det vigtigt at overveje nøje, om det er den rigtige vej at gå frem for at udvikle apps specifikt til hver platform. Besparelserne er ikke så store, som de umiddelbart lyder, hvis der overhovedet er noget at spare. Det er heller ikke uden ulempe at benytte cross platform-teknologier, som kan give langsommere apps og et grafisk indtryk, der ikke passer med det, brugerne af de to platforme forventer.

Min erfaring er, at det kun er for meget små og simple apps, at fordelene kan opveje de ulemper og risici, der er forbundet med cross platform app udvikling. Min anbefaling vil derfor stort set altid være at udvikle native apps. Vil du vide mere og min begrundelse for dette, kan du med fordel læse artiklen Native eller cross platform apps.

Find en designer, der forstår apps

Du får stor gavn af en designer, der ved, hvordan apps virker. Appen skal designes så workflowet er, som brugerne forventer det af en app – ikke en web-applikation. Hvis man baserer et brugerinterface på det, man er vant til at benytte i en browser, kommer det til at føles forkert for brugeren.

Der er stor forskel på, hvordan man bedst opbygger et brugerinterface til en lille trykskærm i modsætning til en computer med en mus og en stor skærm. Det er vigtigt, at appen bygges efter disse principper.

I samme omgang bør du også overveje, om det er vigtigt at få designet forskellige udgaver til telefoner og tablets. Typisk udvikler man til telefoner, og så bliver det hele bare skaleret op på de større tablets, hvilket ikke altid fungerer hensigtsmæssigt. På en tablet bør nogle elementer af en app bygges på en anden måde, end det er naturligt på en telefon.

Kig på de andre

App udvikling er et område, præget af forskellige teknologier, skrappe retningslinjer og brugere med høje forventninger til kvalitet. Der findes heldigvis mange eksempler på gode apps. Og hvis du lader sig inspirere af, hvordan de er bygget op, og hvilke teknologier de benytter, går det sjældent helt galt.

Få andre vinkler og viden med på vejen

Læs om donation, intern kontra ekstern udvikling eller tips ved tilsyn med databehandlere.

04.12.2019

Fra julekurv til donation

I år skifter vi julekurven til vores samarbejdspartnere ud med en donation til en velgørenhedsorganisation

13.02.2020

Intern eller ekstern udvikling? Del 1

Fordele og ulemper ved at ansætte din egen softwareudvikler

24.11.2021

Har du husket at føre tilsyn med dine databehandlere?

Som dataansvarlig har du et ansvar for, at sikkerheden omkring personoplysningerne er på plads.